Coach jezelf

Voor persoonlijke groei

Coaching? De beste coach die je kunt vinden… ben je zelf

Coaching. Steeds meer mensen hebben er behoefte aan. En jij wellicht nu ook? Want je leven loopt niet zoals jij dat wilt. Het lukt je maar niet om eruit te halen wat erin zit. Een beetje of heel erg. En je voelt aan alles: ‘hier moet, hier kan, ik iets aan doen’. Er hoeft geen aanwijsbare oorzaak te zijn. Al kan dat wel. Misschien heb je een burn-out, stressklachten of een depressie, relatieproblemen of werk dat om verandering vraagt. Of wellicht overleed een dierbare of moet je een situatie loslaten waar je erg aan gehecht was. Bijvoorbeeld doordat je werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte. Ook hooggevoelige mensen (HSP), roepen steeds vaker de hulp van een coach of therapeut in.

Maar nogmaals: dat hoeft niet. Dat het niet gaat zoals je wilt, is voldoende reden daar verandering in te brengen.

En gefeliciteerd dat je daarnaar op zoek bent gegaan! Want sommigen ervaren de behoefte aan coaching als een nederlaag. ‘Dat het zover met me moest komen’. Maar welbeschouwd is het juist een goed teken. Kennelijk woont er een vermoeden in je dat een nieuwe dag nabij is. Dat het niet je bestemming, en al helemaal je noodlot niet is, om bedrukt, mismoedig, met steeds weer diezelfde terugkerende gevoelens van ongeluk, onvrede, onrust of ongemak door het leven te gaan.

Coaching dus. Alleen: hoe vind je een goeie?

Grote kans dat je al het een en ander probeerde. Gesprekken met een therapeut, een cursus, opleiding of retreat. En het hielp ook nog. Maar ook weer niet. Want na een tijdelijk gevoel van opluchting kwam je steeds weer terug bij datzelfde schrijnende gevoel: ‘niet dit, niet zo’. Was je eigenlijk weer terug bij af.

Wat is dat toch!? Je snapt dat je er zelf uit moet komen. En je wilt het ook echt. Waarom lukt het dan niet?

Stel je hebt honger. Waar ga je naar op zoek? Naar een vis of naar een hengel? Vertaald naar jouw zoektocht naar een goede coach, adviseert Liber: ‘kijk eens heel, heel, heel eerlijk naar binnen. Waar verlang je eigenlijk naar? Naar een uitkomst? Of naar beter zicht op je vraag? Naar andermans oplossingen of naar meer zelfkennis?’

Wie voor het laatste kiest zal de Liber coachingsmethodiek passen als een handschoen. Want deze manier van coaching geeft je geen vis – dat waar jij om vraagt – maar een hengel: zicht op wie jij, de vragende, eigenlijk bent. Liber biedt je geen coach, maar brengt je tot het inzicht dat je zelf je allerbeste coach denkbaar bent.

Coaching ‘anders dan anders’.

In twee opzichten is de Liber coachingsmethodiek ‘anders dan anders’. Om te beginnen doet deze aanpak niet aan antwoorden. In plaats daarvan leer je om de weg daarnaartoe zelf te vinden. Liber maakt je ervan bewust dat hetzelfde ‘ik’ dat je situatie als een probleem benoemt, deze per definitie niet ook kan oplossen. En laat je zien hoe je een andere ‘ik’ dimensie in jezelf kunt aanboren. Denk: ‘ik extensie’. Het is deze, tot nu toe geheime, bron in jezelf, die je in de loop van de tijd meer en meer tot coach zal worden.

Waarin Liber zich ook onderscheidt: het helpt je niet om te arriveren op de bestemming van je keuze, maar leert je hoe je kompas moet kijken. Niet voor niets heet het een ‘doe-het-zelf’ coachingsmethodiek. Je coach geeft je het ‘Liber kompas’ in handen en legt je uit hoe het werkt. Maar daarna is het aan jou. Je toewijding thuis is de werkelijke sleutel tot je herstel. Eerst door er echt voor te gaan zitten. Liber dagelijks een uur te beoefenen. Maar raak je daar eenmaal mee vertrouwd, dan zul je jezelf vervolgens willen aanwennen om oefenend in het leven te staan. Je gaat beseffen dat een willekeurige dag maar weinig brengt waarvan je geen oefening kunt maken. Je leven wordt als het ware een grote, permanente vorm van zelfcoaching. En houdt hierdoor op een opgave te zijn, een last.