Coach jezelf

Bij rouw of verlies

Voel je binnen drie weken een ander mens. Met de Liber coachingsmethodiek.

Een dierbare overleed of je moest afscheid nemen van een situatie waaraan je gehecht was. Van een partner die je verliet, kinderen die een eigen weg kozen, een baan of een huis. Of misschien ontdekte je dat je een levensbedreigende ziekte onder de lendenen hebt. Moest je onverwacht een blakende gezondheid achter je laten en werd je van de een op andere dag een ‘patiënt’.

Wat de reden ook is: een vuur is gedoofd, een houvast is weg. En desoriëntatie is je deel.

Je vindt dit maar moeilijk te bevatten. Zelfs al heb je lieve mensen om je heen: ze lijken niet werkelijk te begrijpen waar je doorheen gaat. En ook, je weet het, hun leven gaat door. Hun aandacht voor jou is niet oneindig. En je beseft: ik moet hier echt zelf uitkomen.

Maar hier biedt zich direct een dilemma aan. Want het lijkt alsof je jezelf bent kwijtgeraakt. Wie ben je nog? Waar wil je nog voor leven?

De grond onder je voeten is gaan schuiven. Je concentreert je moeilijk, bent snel kribbig, en zoekt liever de afzondering dan gezelschap. En dan al die andere vragen. ‘Doe ik hier wel goed aan?’ ‘Mag dit wel?’ ‘Hoe lang gaat dit nog duren?’ Vaker dan niet beleef je jezelf als een wandelend conflict: woede, zelfverwijten, angst, opluchting – welk gevoel vraagt eigenlijk niet om je aandacht?

Is het gek dat je snakt naar verlichting? Naar een uitweg?

Verlies als deur naar winst

Maak kennis met Liber. De ‘anders dan anders’ manier van rouw- en verliesverwerking. Want Liber reikt verder. Graaft dieper. Deze coachingsmethodiek is namelijk geen oplossingenwinkel, maar faciliteert bewustwording. Op een heel diep niveau leer je beseffen én aanvaarden, dat alle antwoorden en zekerheden op zijn best vluchtheuvels zijn. Tijdelijke havens van veiligheid in de grillige oceaan van het leven.

En al binnen drie weken voel je je een ander mens.

Dat komt: Liber brengt je niet iets bij, maar leert je iets af. Het legt een besef in je bloot dat erop wacht ontdekt te worden. Alsof je de sleutel van een schatkamer in handen krijgt, ja.

Wat de Liber methodiek je doet inzien: hetzelfde ‘ik’ dat een situatie als een probleem benoemt, kan deze per definitie niet ook oplossen. Vandaar dat je leert een andere, extra, ‘ik’ dimensie in jezelf aan te boren. Denk: ‘ik extensie’. Waarna deze, tot nu toe geheime, bron in jezelf, je tot antwoord zal worden. Wat zich ook voordoet, hoe de vraag ook luidt.

En nooit zul je meer met lege handen hoeven te staan. Of beter nog: in lege handen zul je je redding gaan ervaren. Je ware geluk en innerlijke vrede.

Waarom je nu voor zoiets groots zou kiezen? Waarom je een traject van bewustwording in zou gaan, terwijl je ‘alleen maar’ op zoek was naar begeleiding bij rouwverwerking?

Ooit gehoord van ‘twee vliegen in een klap’? Van ‘het ijzer smeden wanneer het heet is’?

Het zit zo: kom een tevreden mens niet aan met het idee dat hij z’n menselijke potentieel nog niet half benut. Het besef zal niet indalen. Maar het ‘ik’ dat een opdonder heeft gehad is daarvoor juist wel gevoelig. Door het leven zelf ‘ter discussie gesteld’, staan we open voor wat het leven misschien nog meer te zeggen heeft. Voor wat we zelf niet bedacht zouden hebben.

Natuurlijk. In eerste aanleg heeft verlies een verwoestende werking. Maar juist wat ons uit het lood slaat, heeft vaak het beste met ons voor. Je kunt een verlies zien als een probleem dat opgelost, ‘verwerkt’, moet worden. Maar ook als uitnodiging. Als een invitatie of zelfs aansporing je te bezinnen op je hele leven, met alles erop en eraan. Met aan de horizon de belofte dat dit je sterker zal maken. Rijper en wijzer.

Hoe gek het ook klinkt: met de Liber coachingsmethodiek kom je als een ander mens uit je rouw- of verliesproces tevoorschijn. Als een ‘meer mens’.